Η μακρόχρονη απώλεια βάρους μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία

 απώλεια βάρους - συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής

Ερευνητές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι η μακρόχρονες δίαιτες μπορεί να επιτρέπουν την απελευθέρωση βιομηχανικών παραγόντων μόλυνσης στο αίμα, οι οποίοι συνδέονται με την εμφάνιση ασθενειών όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Συνήθως αυτές οι ουσίες αποθηκεύονται στο λίπος, κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας όμως, όταν διαλύεται το λίπος απελευθερώνονται στο αίμα και κυκλοφορούν στον οργανισμό αναφέρει η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Duk-Hee Lee από το Πανεπιστήμιο Kyungpook National University στο Daegu της Νότιας Κορέας.

Σε email που έστειλε στο Reuters αναφέρει: «Έχουμε την πεποίθηση ότι η απώλεια βάρους είναι πάντοτε ωφέλιμη ενώ η αύξηση του βάρους πάντα επιβλαβής… η αλήθεια είναι όμως ότι τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης στο αίμα λόγω της απώλειας βάρους μπορεί να επηρεάσει την υγεία του οργανισμού με πολλούς τρόπους».

Όπως αναφέρουν σε άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Obesity η Lee και μια διεθνής ομάδα συναδέλφων της μελέτησαν 1.099 συμμετέχοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και τη συγκέντρωση επτά τέτοιων ρύπων στο αίμα τους. «Όταν αυτοί οι ρύποι απελευθερωθούν στο αίμα υπάρχει κίνδυνος να φτάσουν σε ζωτικά όργανα του ατόμου», αναφέρουν οι ερευνητές σε δήλωσή τους.

Τα άτομα που έχασαν το περισσότερο βάρος μέσα σε διάστημα 10 ετών, είχαν την υψηλότερη συγκέντρωση αυτών των παραγόντων, που ονομάζονται έμμονοι οργανικοί ρύποι (POP), σε σύγκριση με τα άτομα που διατήρησαν το βάρος τους σταθερό ή αυξήθηκε το βάρος τους.

Η Lee αναφέρει: «Υπάρχουν αρκετές αποδείξεις πλέον ότι οι έμμονοι οργανικοί ρύποι δεν είναι ασφαλείς… συνδέονται με την εμφάνιση διαβήτη τύπου ΙΙ, υπέρταση, καρδιαγγειακά προβλήματα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, περιοδοντίτιδα».

Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στους παράγοντες διερεύνησης την ηλικία, το φύλο και τη φυλή με στόχο να εξηγήσουν τις διαφορετικές συγκεντρώσεις. Παρόλα αυτά το ιστορικό βάρους παρέμεινε στατιστικά σημαντικός παράγοντας. Όπως αναφέρει η Lee, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθοριστεί εάν αυτή η βλάβη υπερτερεί του οφέλους από την απώλεια βάρους.

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα