Σπαράγγια, ο πράσινος χρυσός

Σπαράγγια, ο πράσινος χρυσός

Αγαπημένο λαχανικό με ασυναγώνιστες θρεπτικές ιδιότητες, τα σπαράγγια θεωρούνται απο τα κορυφαία υλικά για την κουζίνα είτε σαν υλικό, αυτόνομη σαλάτα ή συνοδευτικό σε gourmet πιάτα. \

Ιδιότητες του σπαραγγιού

  • Βοηθούν στο αδυνάτισμα: Έχουν ελάχιστα λιπαρά και θερμίδες (μόλις 32 ανά φλιτζάνι τσαγιού) και πολλές διαλυτές και αδιάλυτες ίνες. Τα σπαράγγια μας χορταίνουν, προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
  • Πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Τα μοβ σπαράγγια είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και βοηθούν το σώμα μας να καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
  • Είναι πλούσια σε φολικό οξύ: Μόλις τέσσερα σπαράγγια καλύπτουν το 22% των ημερήσιων αναγκών σε φολικό οξύ σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί καθώς υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι το φολικό οξύ μειώνει κατα 50% την πιαθνότητα πρόωρης γέννησης.
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ: Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος, ενώ είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, καθώς είναι απαραίτητη ώστε το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο.

Πώς τα ξεχωρίζουμε
Η άγρια σπαραγγιά φύεται ώς χαμηλός θάμνος με σκούρο πράσινο χρώμα, που αντί για φύλλα έχει αγκάθια. Οι βλαστοί της σπαραγγιάς βγαίνουν ξεχωριστά απευθείας από το χώμα, χωρίς την ύπαρξη κεντρικού κορμού. Το βρώσιμο μέρος είναι τα νεαρά βλαστάρια. Το χρώμα τους ποικίλει από υπόλευκα, σε διάφορες αποχρώσεις του πράσινου, έως σκούρο πράσινο σχεδόν μαύρο.

Πού τα βρίσκουμε
Η άγρια σπαραγγιά βρίσκεται σχεδόν παντού, από την θάλασσα μέχρι στα ψηλά βουνά!Προτιμάει τα νερά και τις δροσιές αλλά βρίσκεται και σε ξεροτόπια! Της αρέσουν οι φράχτες, που τους χρησιμοποιεί για να πλέξει τα κλαδιά της, τα εγκαταλειμμένα οικόπεδα ή κτήματα, κοντά σε ποτάμια ή τρεχούμενα νερά. Αν δεις πευκώνες, σίγουρα από κάτω τους υπάρχουν σπαραγγιές, είναι από τα λίγα φυτά που μπορούν να επιζήσουν κάτω από τις πευκοβελόνες.

Πότε και πώς τα μαζεύουμε
Η σπαραγγιά είναι το πρώτο βλαστάρι της άνοιξης. Στα ήπια και παραθαλάσσια μέρη ξεκινάει από τα τέλη Φεβρουαρίου, αναλόγως του καιρού. Όσο απομακρυνόμαστε και ανεβαίνουμε σε ύψος το Μάρτιο, (στην Τσαγκαράδα το μαζεύουμε) τον Απρίλιο, ακόμα πιο ψηλά μέχρι το Μάιο! Από το φυτό μαζεύουμε το τρυφερό βλαστάρι το οπόίο δεν έχει απλώσει φύλλα, που βγαίνει από την ίδια ρίζα δίπλα με τα περσινά και παλιότερα "κλαδιά". Τα περσινά κλαδιά τσιμπάνε. Το κόβουμε με το χέρι έως το σημείο που είναι τρυφερό δηλαδή απο 7 εως 16 εκατοστά.

Συνταγές με σπαράγγια 

  1. Ομελέτα με σπαράγγια 
  2. Ριζότο με σπαράγγια και παρμεζάνα
  3. Σπαράγγια με βούτυρο
  4. Σπαραγγόσουπα
Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα