Σπαράγγια με καβουρδισμένα κουκουνάρια και βινεγκρέτ λεμονιού
Τα σπαράγγια εκτός από υψηλή διατροφική αξία έχουν και φανταστική γεύση. Μια ανοιξιάτικη λιχουδιά με πολλές γευστικές παραλλαγές.
Υλικά
- 450 γρ. φρέσκα τρυφερά σπαράγγια
- ½ κ.γ. αλάτι
- 3 κ.σ. κουκουνάρια
- ½ κ.γ. αποξηραμένο βασιλικό
- ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
- ½ κ.γ αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού
- Πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Σπάστε με το χέρι τις σκληρές κάτω άκρες από τα σπαράγγια. Αφαιρέστε τη φλούδα από τα κοτσάνια με ένα μαχαίρι ή εργαλείο ξεφλουδίσματος λαχανικών, εάν επιθυμείτε.
- Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε σχάρα ατμού επάνω από νερό που βράζει, σκεπάστε και μαγειρέψτε στον ατμό για 4-5 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώνουν.
- Μεταφέρετε τα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Βάλτε τα κουκουνάρια σε ένα μικρό τηγάνι και καβουρδίστε τα σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Αφήστε τα στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι, αναμείξτε καλά το ελαιόλαδο με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύοντας με σύρμα.
- Μαγειρέψτε το μείγμα σε μέτρια φωτιά για 2 έως 3 λεπτά ή έως ότου ζεσταθεί καλά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Περιχύστε με αυτό τα σπαράγγια και πασπαλίστε με τα καβουρδισμένα κουκουνάρια.
- Αφήστε το φαγητό να «σταθεί» σε θερμοκρασία δωματίου πριν σερβίρετε.