Ρεσβερατρόλη κατά της γήρανσης

συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής- www.sidages.gr

Η ρεσβερατρόλη είναι μια πολυφαινόλη, φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια, στο κακάο και στα φασόλια.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη της ουσίας αυτής μπορεί: Να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου της καρδιάς. Να λειτουργήσει αντιοξειδωτικά στον οργανισμό μας. Να μειώσει την οξείδωση της λιποπρωτεϊνης LDL και άλλων λιπιδίων, προστατεύοντας από την οξείδωση των λιπιδίων των κυττάρων.

Μάλιστα, η αντιοξειδωτική δράση της ρεσβερατρόλης μπορεί να είναι μεγαλύτερη από αυτή των βιταμινών C και E. Επίσης εμποδίζει την ανάπτυξη κυττάρων λιπώδους ιστού μέσω της πισεατανόλης, ενός μεταβολικού παράγωγου της ρεσβερατρόλης το οποίο βρέθηκε να εμποδίζει την ανάπτυξη των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων και συμβάλλει έτσι στη μείωση του κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Τέλος, μπορεί να καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, να μειώνει τον κίνδυνο μεταλλάξεων και τη φλεγμονή, γι' αυτό το λόγο κιόλας συγκαταλέγεται στις ουσίες με αντικαρκινική δράση.

Η ρεσβερατρόλη είναι ευρέως διαδεδομένη ως συστατικό του κόκκινου κρασιού, ενώ έρευνες από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ισχυρίζονται πως είναι το "κλειδί" της μακροζωίας.

Ωστόσο, λένε πως πρέπει να συνδυάζεται και ενεργοποιείται όταν είναι ενεργό ένα γονίδιο που ονομάζεται SIRT1.

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα