Λάδι καρύδας: οι άγνωστες ευργετικές του δράσεις

Λάδι καρύδας: οι άγνωστες ευργετικές του δράσεις

Tο λάδι καρύδας περιέχει σχεδόν 90% κορεσμένα λιπαρά. Το κορεσμένο λίπος στο λάδι καρύδας είναι ως επί το πλείστον λαυρικό οξύ. Το συγκεκριμένο οξύ έχει μία ουδέτερη επίδραση στην υγεία της καρδιάς σε σύγκριση με άλλα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

( Όταν υπάρχει στο σώμα, το λαυρικό οξύ μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη, μία ουσία που είναι αρκετά τοξική για ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλου μικροοργανισμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να διαβάλλει τις λιπιδικές τους μεμβράνες και ουσιαστικά να τα καταστρέφει).

Το λάδι καρύδας είναι κυρίως μέσης αλυσίδας λιπαρό οξύ (MCFA) (Είτε ακόρεστα ή κορεσμένα, η πλειοψηφία των λιπών και ελαίων στη διατροφή μας αποτελείται από μακρές αλυσίδες λιπαρών οξέων).

Η σύνθεση του ελαίου καρύδας:

Η καρύδα είναι αρκετά επωφελής για την υγεία σε πολλούς τομείς και αυτό συμβαίνει εξαιτίας των θρεπτικών ινών της. Παρόλο αυτά το λάδι που παίρνουμε από αυτήν είναι μία θαυμάσια πηγή τροφής που όμως χρησιμοποιείται και στην φαρμακολογία. Δεν έχει κερδίσει άδικα τη φήμη σαν το πιο υγιεινό έλαιο που υπάρχει στον κόσμο ακόμα και αν πριν μερικά χρόνια είχε ενοχοποιηθεί λανθασμένα η περιεκτικότητά της σε κορεσμένο λίπος σαν κάτι το ανθυγιεινό.

Καύση λίπους : Είναι ειρωνικό αλλά ένα κορεσμένο λίπος το οποίο μπορεί να επιταχύνει την απώλεια λίπους . Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι μόνο δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα ( 30 ml ) , τόσο στους άνδρες όσο και τις γυναίκες , μπορεί να μειώσει το λίπος της κοιλιάς μέσα σε 1-3 μήνες .

Ενίσχυση εγκεφάλου: Μια διάσημη μελέτη , που δημοσιεύθηκε το 2006 στο περιοδικό Νευροβιολογία της Γήρανσης , έδειξε ότι η χορήγηση των τριγλυκεριδίων ( πιο άφθονα βρέθηκαν σε λάδι καρύδας ) σε 20 ασθενείς με τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή ήπια γνωστική εξασθένηση , οδήγησε σε σημαντικές αυξήσεις κετονικών σωμάτων ( μέσα σε μόλις 90 λεπτά μετά την αγωγή ) που συνδέονται με γνωστική βελτίωση στους ασθενείς με λιγότερο σοβαρή γνωστική δυσλειτουργία.

Πρόσφατες έρευνες έχουν καταδείξει τις ακόλουθες ευεργετικές δράσεις του λαδιού καρύδας:

[ i ] Καθαρισμός από ψείρες : . Όταν συνδυάζεται με σπρέι γλυκάνισου , το λάδι καρύδας βρέθηκε να είναι ανώτερης επίδρασης και από εντομοκτόνο

[ ii ] επούλωση πληγών : το λάδι καρύδας έχει χρησιμοποιηθεί για την επούλωση πληγών από αμνημονεύτων χρόνων . Τρεις από τους προσδιοριζόμενους μηχανισμούς πίσω από αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα είναι η ικανότητά της να επιταχύνει την επανεπιθηλιοποίηση , να βελτιώνει την αντιοξειδωτική δράση του ενζύμου , και να προωθεί υψηλότερη σύνδεση με το κολλαγόνο εντός του ιστού που επισκευάζεται .

[ Iii ] Το λάδι καρύδας έχει ακόμη αποδειχθεί ότι λειτουργεί συνεργατικά με τις παραδοσιακές θεραπείες , όπως το sulphadizine , για να επιταχύνει την θεραπεία της πληγής του εγκαύματος

[ iv ] Εναλλακτικές : το λάδι καρύδας έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιφλεγμονώδη , αναλγητική και δράση

[ v ] Δραστηριότητα κατά του έλκους: είναι ενδιαφέρον , το γάλα καρύδας ( η οποία περιλαμβάνει λάδι καρύδας ) , έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό με το συμβατικό φάρμακο sucralfate που σχετίζεται με παράγοντα κατά του έλκους

[VI] αντί -μυκητιάσεις : το 2004, 52 απομονώσεις του είδους Candida εκτέθηκαν σε λάδι καρύδας. Η πιο διαβόητη μορφή , Candida albicans , βρέθηκε να έχει την υψηλότερη ευαισθησία . Ερευνητές παρατήρησαν: " Το λάδι καρύδας θα πρέπει να χρησιμοποιείται στη θεραπεία των μυκητιασικών λοιμώξεων"

[VII] Ενίσχυση- τεστοστερόνης: το έλαιο καρύδας βρέθηκε να μειώνει το οξειδωτικό στρες στους όρχεις των αρουραίων , με αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης

[ VIII ] Βελτίωση στα λιπίδια αίματος: Το λάδι καρύδας βελτιώνει σταθερά την LDL : HDL αναλογία στο αίμα όσων το καταναλώνουν. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το αποτέλεσμα , το λάδι καρύδας μπορεί να σταματήσει να θεωρείται « το κορεσμένο λίπος το οποίο αποφράσσει τις αρτηρίες»

[IΧ] Υγεία των οστών: Το λάδι καρύδας βρέθηκε πρόσφατα ότι μειώνει το οξειδωτικό στρες μέσα στο οστό , το οποίο μπορεί να αποτρέψει δομικές βλάβες σε οστό με οστεοπόρωση.

Πού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έλαιο καρύδας:

Μαλλιά, φροντίδα για το δέρμα σας, απώλεια βάρους, φυσικό φάρμακο για την πνευμονία, μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών επεισοδίων και βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερίνης, βοηθάει στην υγεία των οστών και στη χρόνια κόπωση, Αλτσχάιμερ.

Χρήσιμο tip : Μία κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας περιέχει 117 θερμίδες, 14 γραμμάρια λίπους, 12 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, βιταμίνες και μέταλλα.

Σχετικά άρθρα