Παθητικό κάπνισμα

Παθητικό κάπνισμα

Το παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού που εκπνέει ένας άλλος άνθρωπος καθώς καπνίζει ή η εισπνοή καπνού που αναδύεται από ένα τσιγάρο που είναι αναμμένο. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο καπνός του τσιγάρου που βλέπετε να σας περιβάλει περιέχει γύρω στις 4.000 χημικές ουσίες. Περισσότερες από 50 από αυτές τις χημικές ουσίες είναι καρκινογόνες. Επίσης αυτές οι χημικές ουσίες συμβάλλουν άμεσα και σε άλλες ασθένειες, όπως το άσθμα και τις καρδιακές παθήσεις.

Όταν κάποιος καπνίζει στο σπίτι σας, ο καπνός διαδίδεται από το ένα δωμάτιο στο άλλο, ακόμα κι αν οι πόρτες στο δωμάτιο όπου βρίσκεται ο καπνιστής είναι κλειστές. Επιπλέον, οι ενδεχομένως τοξικές χημικές ουσίες του καπνού μπορούν να προσκολληθούν στις κουβέρτες, στις κουρτίνες, στα ρούχα, στα τρόφιμα και σε οποιαδήποτε άλλα υλικά και μπορούν να παραμείνουν για μεγάλο διάστημα αφότου έχει καπνίσει εκεί κάποιος.

Εάν πιστεύετε ότι μπορείτε να καθαρίσετε τον καπνό από ένα δωμάτιο ή μέσα από το αυτοκίνητό σας απλά ανοίγοντας ένα παράθυρο κάνετε λάθος. Μελέτες έχουν παρουσιάσει ότι δεν υπάρχει κανένα επίπεδο εξαερισμού που θα μπορέσει να εξαλείψει αποτελεσματικά τον επιβλαβή καπνό. Ο καπνός αποτελείται από σωματίδια αλλά και από αέρια. Οι περισσότερες συσκευές που φιλτράρουν τον αέρα σχεδιάζονται για να αφαιρούν τα μικροσωματίδια καπνού, αλλά δεν αφαιρούν και τα αέρια τα οποία μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας σε έναν παθητικό καπνιστή.

Επιπτώσεις στην υγεία ενός παθητικού καπνιστή

Το παθητικό κάπνισμα είναι επικίνδυνο για όλους, αλλά είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο στα μωρά και τα παιδιά επειδή οι πνεύμονές τους βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Καθώς οι πνεύμονές τους είναι μικρότεροι, τα μωρά και τα παιδιά αναπνέουν γρηγορότερα και εισπνέουν περισσότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες για το μέγεθός τους σε σχέση με τους ενήλικους. Επιπλέον, τα ανοσοποιητικά συστήματά τους είναι λιγότερο αναπτυγμένα και δεν μπορούν να τα προστατεύσουν από τον καπνό του τσιγάρου.

Οι επιπτώσεις στην υγεία του παθητικού καπνίσματος στα μωρά και στα παιδιά περιλαμβάνουν τις εξής:

Για τα αγέννητα μωρά

Η νικοτίνη στο αίμα μιας εγκύου γυναίκας που υπόκειται σε παθητικό κάπνισμα μπορεί να μειώσει τη ροή αίματος στο μωρό και να έχει επιπτώσεις στην καρδιά του μωρού, τους πνεύμονες, το πεπτικό σύστημα και το κεντρικό νευρικό σύστημα.
Το μονοξείδιο του άνθρακα στον καπνό των τσιγάρων μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του μωρού και μπορεί να οδηγήσει σε γέννηση παιδιού με χαμηλό βάρος.

Για τα μωρά και τα παιδιά

Τα μωρά που υπόκεινται σε παθητικό κάπνισμα έχουν υψηλότερο κίνδυνο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου βρεφών (SIDS - Sudden Infant Death Syndrome).
Τα μωρά και τα παιδιά που υπόκεινται σε παθητικό κάπνισμα έχουν συχνότερα προβλήματα αναπνευστικού συστήματος, όπως βήχας, πνευμονία και βρογχίτιδα.
Τα παιδιά που υπόκεινται σε παθητικό κάπνισμα είναι πιθανότερο να αναπτύξουν άσθμα. Παιδιά με άσθμα με γονείς καπνιστές υποφέρουν περισσότερο από παιδιά με άσθμα μη καπνιστών.

 

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα