Σπαγγετι με κουμ-κουατ και καραμελωμενα ντοματακια
Σπαγγέτι με κουμ-κουατ και καραμελωμένα ντοματίνια, για τους μακαρονάδες!
Υλικά
- 1 πακέτο σπαγγέτι η λιγκουινι
- 10 φρέσκα κουμ-κουατ
- 10 ντοματακια τσερυ
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2 φρέσκα σκόρδα
- 1 ματσάκι άνηθο
- 5-6 κρόκο κοζανης-σαφραν
- 3 κουταλιές της σούπας σόγια σως
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 ποτηράκι του κρασιού μαυροδάφνη
- μισή κουτάλια της σούπας μαύρη ζάχαρη
- αλάτι
- πιπέρι
- για τη διακόσμηση του πιάτου λικέρ κουμ-κουατ
- και φρέσκα φύλλα κουμ-κουατ
Εκτέλεση συνταγής
- Ετοιμάζω τη σος ως εξής
- Σε ένα τηγάνι ρίχνω το λάδι μέχρι να ζεσταθεί και ρίχνω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια ξερά και φρέσκα και τα φρέσκα σκόρδα.
- Έπειτα τα αφήνω να μαραθούν και βάζω τη ζάχαρη για να τα καραμελώσω.
- Έπειτα παίρνω τα μισά κουμ κουάτ τους βγάζω το χυμό και τα ψιλοκόβω.
- Στη συνέχεια βάζω τη σόγια σος, αλάτι, πιπέρι.
- Τα αφήνω να βράσουν για να ελαττωθούν τα υγρά τους.
- Σε ένα άλλο τηγάνι βάζω λίγο λάδι να κάψει μετά ρίχνω τα ντοματάκια, τα μαραίνω και ρίχνω το κρασί και το σαφράν, όπως και λίγο αλάτι.
- Πάνω στα βρασμένα al dente μακαρόνια βάζω τη σος με τα κουμ κουάτ, γύρω γύρω του πιάτου βάζω τα ντοματάκια και γαρνίρω με τα φρέσκα κουμ κουάτ.
- Τέλος τοποθετώ σαν βροχή πάνω στο πιάτο τον τριμμένο άνηθο.
- Καλή σας όρεξη!
Σημειώσεις συνταγής
..θέλουμε δυο διαφορετικά τηγάνια, ένα για να φτιάξω τη σος κουμ-κουατ και ένα για να καραμελώσω τα ντοματακια.
Η γεύση του πιάτου είναι γλυκόξινη.
Το κουμ-κουατ που ευδοκιμεί στην Κέρκυρα φερμένο από τη μακρινή Κίνα χρησιμοποιείται κυρίως ως γλυκό η ηδύποτο.
Έχει ελαφρά ξινή γεύση ως εσπεριδοειδές γι αυτό χρησιμοποίησα μαύρη ζάχαρη για να ισορροπήσω τη γεύση.
Σεφ συνταγής Βαρβάρα Ταβλαρίδου