Σούπα με πράσο, φινόκιο και γιαούρτι

Σούπα με πράσο, φινόκιο και γιαούρτι

Ο συνδυασμός του πράσου με φινόκιο και γιαούρτι είναι απίθανος και μας δίνει μια εξαιρετικά γευστική βελουτέ σούπα!

  • Κατηγορία: Σούπες
  • Σερβίρει 4
  • Average: 3.9 (29 votes)

Υλικά

  • 4 μεγάλα πράσα (το λευκό μέρος)
  • 1 μεγάλο φινόκιο (μαραθόριζα) (σε κυβάκια)
  • 3 φλιτζάνια τσαγιού γιαούρτι (στραγγιστό)
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού ζωμός λαχανικών
  • 1 αυγό
  • 3 κ. σούπας φρέσκο βούτυρο
  • 2 κ.σούπας αλεύρι
  • 2 κ.σούπας φρέσκος δυόσμος (ψιλοκομμένος)
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Καθαρίζουμε τα πράσα, τα σκίζουμε στη μέση, τα πλένουμε καλά, τα στραγγίζουμε και κατόπιν τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια.
  2. Αφαιρούμε από το φινόκιο τις μικρές φουντίτσες και κόβουμε το υπόλοιπο σε κυβάκια.
  3. Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα 4 κ.σούπας ελαιόλαδο και 1 κ.σούπας βούτυρο και βάζουμε όλα τα υλικά πράσο, φινόκιο και σκόρδο να τσιγαριστούν σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε το κατσαρολάκι, και συνεχίζουμε το ψήσιμο ώστα τα υλικά να βγάλουν τα υγρά τους, για άλλα 10 με 12 λεπτά.
  5. Ανακατεύουμε συνέχεια και προσέχουμε να μην κολλήσουν. Προσθέτουμε το ζωμό, αλάτι και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν γιά 15 λεπτά.
  6. Σε βαθύ σκεύος χτυπάμε το αβγό και προσθέτουμε το αλεύρι, χτυπώντας με το σύρμα να αναμειχθεί καλά.
  7. Προσθέτουμε αρχικά μιά κουταλιά γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε και το υπόλοιπο. Σιγά- σιγά προσθέτουμε μισό φλιτζάνι από το ζωμό της κατσαρόλας, ανακατεύοντας συνέχεια.
  8. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα με το ζωμό από τη φωτιά και όπως κάνουμε και με το αυγολέμονο, προσθέτουμε το μίγμα γιαουρτιού σιγά-σιγά στην κατσαρόλα με το ζωμό, και ανακατεύουμε συνέχεια για να μην κόψει.
  9. 'Οταν το μίγμα είναι πλέον ομοιογενές, ρίχνουμε μαϊντανό, ξαναζεσταίνουμε για λίγα λεπτά σε πολύ χαμηλή φωτιά (προσέχουμε όμως να μην πάρει βράση).
  10. Δοκιμάζουμε αν θέλει αλάτι και ρίχνουμε από πάνω φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τέλος, πριν το σερβίρισμα προσθέτουμε λίγο βούτυρο να λιώσει μέσα στη σούπα μας.

Σημειώσεις συνταγής

Για έξτρα γεύση σερβίρουμε με τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα!


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα