Τυριά

Τυριά - συνταγές μαγειρικής

Συνοπτικά οι διάφορες ποικιλίες τυριών που συναντάμε.

ΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Επιτραπέζιο τυρί με ευχάριστη γεύση και πλούσιο άρωμα.

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ
Εκλεκτό επιτραπέζιο τυρί με ευχάριστη υπόγλυκη γεύση και πλούσιο άρωμα.

ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ
Αλμυρό σκληρό τυρί με ευχάριστη πικάντικη γεύση και πλούσιο άρωμα.

ΛΑΔΟΤΥΡΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Σκληρό τυρί με αλμυρή γεύση και ευχάριστο άρωμα.

ΜΠΑΤΖΟΣ
Παρασκευάζεται κυρίως στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Αλμυρό σκληρό τυρί που τρώγεται συνήθως ψημένο (σε πίτσες, σχάρα ή σαγανάκι).

ΦΟΡΜΑΕΛΑ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Σκληρό τυρί. Έχει ευχάριστη γεύση και άρωμα, κυρίως όταν ψήνεται.

ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ ΤΥΡΙΑ

ΚΑΣΕΡΙ
Κυρίως επιτραπέζιο τυρί από πρόβειο ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλατος, με ευχάριστη γεύση και άρωμα.

ΣΦΕΛΑ
Παρασκευάζεται στη Νότια Πελοπόννησο. Είναι ημίσκληρο μάλλον αλμυρό τυρί άλμης που ωριμάζει και διατηρείται στην άλμη.

ΜΑΛΑΚΑ ΤΥΡΙΑ

ΓΑΛΟΤΥΡΙ
Παρασκευάζεται στην Ήπειρο και Θεσσαλία. Επιτραπέζιο μαλακό τυρί που αλείφεται με το μαχαίρι και αποτελεί τη βάση πολλών ορεκτικών.

ΚΟΠΑΝΙΣΤΗ
Παρασκευάζεται στις Κυκλάδες. Μαλακό σαν αλοιφή αλμυρό τυρί με έντονη πικάντικη γεύση.

ΤΕΛΕΜΕΣ
Ωριμάζει και διατηρείται στην άλμη. Παχύ μαλακό αλμυρό τυρί με ελαφρά όξινη γεύση.

ΦΕΤΑ
Ωριμάζει και διατηρείται στην άλμη. Έχει ευχάριστη ελαφρά όξινη γεύση και πλούσιο άρωμα.

ΤΥΡΙΑ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΑΝΘΟΤΥΡΟ
Επιτραπέζιο λευκό τυρί που μπορεί να καταναλωθεί αμέσως μετά την παρασκευή του. Διατηρείται για λίγες μέρες στο ψυγείο.

ΜΑΝΟΥΡΙ
Παρασκευάζεται στη Κεντρική και Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Παχύ επιτραπέζιο μαλακό λευκό τυρί με πολύ ευχάριστη γεύση.

ΜΥΖΗΘΡΑ
Επιτραπέζιο μαλακό παχύ τυρί με ευχάριστη γεύση. Διατηρείται για λίγες μέρες στο ψυγείο.
Υπάρχει και η ξηρή μυζήθρα (μετά από· αφυδάτωση) που χρησιμοποιείται στα μακαρόνια, τυρόπιτες κ.λ.

ΞΥΝΟΜΥΖΗΘΡΑ
Μαλακό παχύ τυρί, συνήθως αλμυρό, με πικάντικη γεύση και ευχάριστο άρωμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ : Είναι προτιμότερο όλα τα τυριά να
διατηρούνται στο ψυγείο.

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα

loading...