Οι γλυκαντικές ουσίες βοηθούν στην απώλεια βάρους

 γλυκαντικές ουσίες - συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής

«Δε χρειάζεται να καταπιέζουμε την επιθυμία μας να καταναλώνουμε κάτι γλυκό, απλώς πρέπει να τη διαχειριζόμαστε», σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση ειδικών από το χώρο της υγείας και της διατροφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών Υλών (International Sweeteners Association) στις Βρυξέλλες.

Στην εκδήλωση, κορυφαίοι επιστήμονες του χώρου συμπέραναν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παρέχουν μια αποτελεσματική λύση ικανοποιώντας την έμφυτη επιθυμία μας για γλυκιά γεύση, χωρίς να μας επιτρέπουν να υπερκαταναλώνουμε θερμίδες και να αυξάνουμε το βάρος μας.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Δανός ειδικός για την παχυσαρκία, Dr Τommy Visscher έκανε μια ανασκόπηση των ευρημάτων της έρευνας για τη σχέση ανάμεσα στην ενεργειακή ισορροπία και το βάρος του σώματος. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν πώς μια μικρή μείωση στο σωματικό βάρος (μόλις 2% με 3%) μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση διαβήτη, καρκίνου και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ο Dr Visscher συμπέρανε πως όταν χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατα της ζάχαρης σε τρόφιμα και ποτά, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Παρά τον σημαντικό όγκο επιστημονικών δεδομένων που έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους επιστήμονες (peer-reviewed) και  διεθνών εγκρίσεων, ορισμένοι συνεχίζουν να αμφισβητούν  τα επίπεδα κατανάλωσης των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών. Σχετικά με  το ζήτημα αυτό, ο ομιλητής Dr Joris Van Loco, Διευθυντής της Ομάδας για τα Τρόφιμα, τα Φάρμακα και την Ασφάλεια του Καταναλωτή (Επιστημονικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας, Βέλγιο), μοιράστηκε την πρόσφατη ανάλυσή του για την ποσότητα της ασπαρτάμης που καταναλώνουν οι άνθρωποι στο Βέλγιο και απέδειξε ότι τα επίπεδα κατανάλωσης στον πληθυσμό είναι αρκετά πιο χαμηλά από την τιμή ADI (Ημερήσια Αποδεκτή Πρόσληψη), συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των διαβητικών.

Κατηγορίες Άρθρων: 

Σχετικά άρθρα