Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας με περγαμόντο από τη Βαρβάρα Ταβλαρίδου

Ο χαλβάς της Καθαράς Δευτέρας με περγαμόντο - συνταγές ζαχαροπλαστικής

Ο παραδοσιακός χαλβάς για την Καθαρά Δευτέρα με περγαμόντο.

  • Κατηγορία: Γλυκά
  • Σερβίρει 12
  • Average: 3.7 (41 votes)

Υλικά

  • 3/4 του ποτηριού σπορέλαιο
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χονδρό
  • 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα περγαμόντο
  • ή άλλη μαρμελάδα όπως πορτοκάλι
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • φλούδα από πορτοκάλι και 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλα
  • 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει λίγο και μετά ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά.
  2. Μετά ρίχνω μέσα το ξύσμα και τα κομματάκια περγαμόντου ή μαρμελάδας πορτοκαλιού.
  3. Σε άλλο κατσαρολάκι έχουμε φτιάξει προηγουμένως το σιρόπι με τη ζάχαρη,το νερό,το χυμό πορτοκάλι,το ξύλο κανέλας και τις φλούδες.
  4. Όταν βράσει το σιρόπι και λιώσει η ζάχαρη, αφαιρώ τα ξύλα κανέλας και τις φλούδες και ρίχνω το σιρόπι μέσα στο σιμιγδάλι και το αφήνω να απορροφηθεί.
  5. Μετά από μια ώρα το τοποθετώ μέσα σε φόρμα και το βάζω στο ψυγείο για 4 ώρες τουλάχιστον.
  6. Αργότερα το ξεφορμάρω και στολίζω με σκόνη κανέλα, μαύρη ζάχαρη, φλούδες πορτοκαλιού-λεμονιού και περγαμόντο ή γλασαρισμένα πορτοκάλια.
  7. Σημείωση.. για να γλασάρω πορτοκάλια ή λεμόνια, παίρνω τις φλούδες και τις κυλάω μέσα σε ζάχαρη που έχω λιώσει σε ένα τηγάνι.. δεν αφήνω πολύ τη ζάχαρη γιατί μετά θα γίνει καραμέλα.
  8. Καλή επιτυχία και Καλή Σαρακοστή...

Σημειώσεις συνταγής

Η Καθαρά Δευτέρα απαιτεί ένα γλυκό-γλυκό αλλά νηστίσιμο και απολαυστικό.

Έφτιαξα λοιπόν μια παραλλαγή του Χαλβά της Πόντιας Γιαγιάς μου προσθέτοντας μια νότα Κερκυραϊκού περγαμόντου-του τόπου διαμονής μου και εν μέρει καταγωγής μου-..απόλαυση...........


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα