Κεικ λεμονιού - Lemon Cake
Το κέικ λεμονιού έχει πολλούς φανατικούς και όχι αδίκως. Εντυπωσιακό στην εμφάνιση αλλά και στην γεύση σε προκαλεί να το δοκιμάσεις.
Υλικά
- 430 γρ. αλεύρι μαλακό
- 5 γρ. μαγειρική σόδα
- 2 γρ. αλάτι
- 6 αυγά
- 400 γρ. λευκή ζάχαρη
- 225 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 4 γρ. ξύσμα λεμονιού
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 235 ml απλό γιαούρτι
Εκτέλεση συνταγής
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς C.
- Αλείφουμε εσωτερικά την φόρμα του κέικ με λιωμένο βούτυρο με ένα πινελάκι.
- Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να πήξει το μείγμα.
- Βαθμιαία προσθέτουμε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρης, χτυπώντας μέχρι να σφίξει καλά.
- Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, 1 1 / 2 φλιτζάνι ζάχαρη, κρόκους αυγών,το ξύσμα λεμονιού
- και το χυμό λεμονιού μαζί μέχρι να γίνει αφράτο.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το αλεύρι που αναμείξαμε νωρίτερα με την σόδα και το αλάτι
- εναλλάξ με το γιαούρτι στο μείγμα.
- Απλώνουμε την μαρέγκα (τα χτυπημένα ασπράδια των αυγών) με σπάτουλα ώστε να καλύψουμε τα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας του κέικ και ρίχνουμε το μείγμα προσεκτικά μέσα στην φόρμα.
- Ψήνουμε στους 175 C για 50 έως 60 λεπτά.
- Αφήνουμε το φρεσκοψημένο κέικ λεμονιού για 10 λεπτά στην φόρμα να κρυώσει και στη συνέχεια, το γυρνάμε για να το βγάλουμε από την φόρμα.
Σημειώσεις συνταγής
Αν απλώσουμε προσεκτικά τα χτυπημένα ασπράδια αυγών μέσα στην φόρμα, το κέικ μας θα έχει μια εντυπωσιακή άσπρη κρούστα γύρω του.