Καλτσούνια κρητικά

  • Κατηγορία: Επιδόρπια
  • Σερβίρει 24
  • Average: 3 (2 votes)

Υλικά

  • 2 κιλά αλεύρι
  • 2 κιλά γραμμάρια μυζήθρα
  • 10 αυγά
  • 2 κουταλιά αλάτι
  • 1 1/2 φλιτζάνι βούτυρο
  • 2 1/2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 165 γραμμάρια μαγιά
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • ξύσμα πορτοκαλιού (ή λεμονιού)
  • 1 1/2 χαρτάκι μαστίχα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε την ζάχαρη, το αλάτι και το βούτυρο.
  2. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και την προσθέτουμε στο γάλα όταν αυτό γίνει χλιαρό.
  3. Ρίχνουμε το μισό από το αλεύρι και χτυπάμε το μείγμα μέχρι να γίνει λείο.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά το υπόλοιπο αλεύρι, το ξύσμα πορτοκαλιού και την μαστίχα.
  5. Ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε σκεπασμένο το μείγμα σε χλιαρό μέρος μέχρι να "φουσκώσει", περίπου 1 1/2 ώρα.
  6. Πλάθουμε το μείγμα σε τετράγωνα και βάζουμε στη μέση του καθενός δύο κουταλάκια μυζήθρα.
  7. Βάζουμε τα καλτσούνια σε βουτυρωμένο ταψί και τα αλείφουμε με αυγό.
  8. Ψήνουμε επί 30 λεπτά στους 170 C.
  9. Όταν κρυώσουν τους προσθέτουμε από πάνω κανέλα η σουσάμι.
  10. Καλή όρεξη!

Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα