Γλυκό του κουταλιού σταφύλι
Καλοκαιρινό γλυκό του κουταλιού το σταφύλι, το ετοίμαζαν παραδοσιακά για να συντηρούν το περίσσευμα των σταφυλιών και για να έχουν ένα γλύκισμα τον υπόλοιπο χρόνο.
- Κατηγορία: Γλυκό του κουταλιού
 - Σερβίρει 20
 - Εύκολο
 
Υλικά
- 1 κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια
 - 750 γρ. ζάχαρη
 - 1/4 φλ. νερό
 - 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα ή 1 βανίλια
 - χυμό μισού λεμονιού
 
Εκτέλεση συνταγής
- Πλένουμε τα σταφύλια και κόβουμε τις ρώγες, βάζοντάς τις σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και το νερό.
 - Το νερό δεν είναι λίγο καθώς και τα σταφύλια βγάζουν το χυμό τους.
 - Βράζουμε για δέκα λεπτά, απομακρύνουμε από τη φωτιά και αφήνουμε μία μέρα.
 - Την επομένη ξαναβράζουμε πάλι για 10 λεπτά προσθέτοντας το χυμό λεμονιού (για να μη ζαχαρώσει)και την αρμπαρόριζα ή τη βανίλια ως αρωματικό.
 - Αν το σιρόπι σας φανεί άδετο αφαιρέστε τα σταφύλια και βράστε σε δυνατή φωτιά να πήξει. Αν σας φανεί σφιχτό προσθέστε λίγο νεράκι ακόμη.
 
 