Γλυστρίδα

συνταγές μαγειρικής & ζαχαροπλαστικής- www.sidages.gr

Η αντράκλα ή ανδράχλη ή γλυστρίδα ή τρεβλό ή χοιροβότανο είναι ένα απο τα πιο συνηθισμένα βότανα που φύεται άφθονα και χωρίς ιδιαίτερη καλλιέργεια σε λαχανόκηπους.

Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ως δροσιστικό και θεωρείται, ως βότανο, κατάλληλο καθαρτικό του αίματος, καθώς επίσης και διουρητικό.

Πολλές φόρες αντιμετωπίζεται ως παρασιτικό λόγω της αφθονίας του στους λαχανόκηπους και θα πρέπει να ξεριζώνεται πριν βγάλει σπόρους.

Εκτός από τις θεραπευτικές και επουλωτικές της ιδιότητες (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χυμός, αφέψημα ή και λοσιόν), τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που περιέχει, η γλυστρίδα ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα λαχανικά για την πολλή υψηλή περιεκτικότητά της σε Ω3 λιπαρά.

Συστήνετε να καταναλώνεται συχνά ωμή σε σαλάτες ή μαγειρεμένη αλλά και τουρσί.

Λαογραφικά υπάρχει η δοξασία ότι η γλυστρίδα φέρνει ευφράδεια λόγου και πολυλογία, εξ' ου και η γνωστή έκφραση "γλυστρίδα έφαγες;"