Ζύμη για πίτσα

Ζύμη για πίτσα - www.sidages.gr

  • Κατηγορία: Πίτες
  • Σερβίρει 2
  • Average: 4.1 (14 votes)

Υλικά

  • 4 1/2 φλ. αλεύρι άσπρο για όλες τις χρήσεις
  • 1 3/4 κ.γ αλάτι
  • 1 κ.γ. μαγιά
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 3/4 φλ. νερό
  • αλεύρι ή καλαμποκάλευρο για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα μπολ ανάδευσης 3-4 λίτρων βάζουμε το χλιαρό νερό, τη μαγιά και το ελαιόλαδο.
  2. Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε 5-10 λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια (να ενεργοποιηθεί δηλαδή η μαγιά).
  3. Ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, τη μαζεύουμε σε μπάλα με το χέρι.
  4. Την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 10 λεπτά με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
  5. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  6. Λαδώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη.
  7. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου μία ώρα σε ζεστό μέρος.
  8. Αφού φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
  9. Φτιάχνουμε δύο βάσεις για πίτσα διαμέτρου 30-35 εκ.
  10. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και τραγανή είτε με τα χέρια άν μας αρέσει αφράτη.
  11. Εάν ρίξουμε στο ταψάκι λίγο καλαμποκάλευρο θα πετύχουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.

Σημειώσεις συνταγής

Διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα