Γαλακτομπούρεκο της Τυρινής

Γαλακτομπούρεκο της Τυρινής

Γαλακτομπούρεκο της Τυρινής

  • Κατηγορία: Γλυκά
  • Σερβίρει 12
  • Average: 3.6 (7 votes)

Υλικά

  • Υλικά για την κρέμα
  • για ένα μεγάλο πυρέξ
  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο πλήρες
  • 1 φλιτζάνι μεγάλο σιμιγδάλι μισό ψιλό και μισό χονδρό
  • 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη
  • 2 αυγά μεγάλα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
  • χυμό από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο η νέα φυτινη για την κρέμα
  • 3 κουταλιές της σούπας και λίγο παραπάνω ίσως, βούτυρο λιωμένο για το βουτύρωμα των φύλλων
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας για όλες τις χρήσεις
  • Υλικά για το σιρόπι
  • 2 φλυτζάνια ζάχαρη
  • 1,5 φλιτζάνι νερό
  • χυμό ενός πορτοκαλιού
  • φλούδα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε μια κατσαρόλα τοποθετώ το γάλα,το σιμιγδάλι,τη ζάχαρη και ανακατεύω διαρκώς σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα.
  2. 'Οταν πήξει,κατεβάζω απο τη φωτιά,αφήνω λίγο να κρυώσει και μετά χτυπάω τα αυγά και τα ρίχνω μέσα στην κρέμα,μετά το χυμό πορτοκαλιού,τα 2 ξύσματα και το βούτυρο,ανακατεύω μέχρι να ενωθούν τα υλικά και αφήνω την κρέμα να ξεκουραστεί.
  3. Ενδιάμεσα φτιάχνω το σιρόπι,σ ένα κατσαρολάκι,βάζω όλα τα υλικά μαζί μέχρι να βράσουν και να λιώσει η ζάχαρη και βγάζω μετά απο λίγο τις φλούδες για να μην πικρίσει το σιρόπι.
  4. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει καλά γιατί το θέλω κρύο.'Επειτα σε ενα βουτυρωμένο πυρέξ,βάζω ένα ένα τα μισά φύλλα βουτυρωμένα,τοποθετώ την κρέμα και βάζω από πάνω της τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρωμένα κι αυτά.Χαράζω ελαφρά,ρίχνω λίγο νεράκι και ψήνω στους 150 βαθμούς με αέρα για 3/4 της ώρας η ώσπου να καραμελώσουν τα φύλλα.
  5. 'Οταν ψηθεί,το βγάζω απο το φούρνο,το αφήνω 5 λεπτά να ηρεμήσει και μετά του ρίχνω όλο το κρύο σιρόπι.
  6. Αφήνω να απορροφηθεί όλο το σιρόπι και το σερβίρω μετά απο 3 ωρες τουλάχιστον..
  7. Καλή επιτυχία...

Σημειώσεις συνταγής

Σήμερα Κυριακή της Τυρινής η παράδοση προστάζει την κατανάλωση γαλακτοκομικών προιόντων έτσι ώστε να καθαρίσει το ψυγείο και να γλυκάνουμε τον ουρανίσκο μας γιατί από την Καθαρή Δευτέρα ξεκινάμε 40 μέρες νηστεία....

Σεφ συνταγής Βαρβάρα Ταβλαρίδου


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα