Κουνουπίδι ογκρατέν

Κουνουπίδι ογκρατέν - cauliflower au gratin - συνταγές μαγειρικής

Εναλλακτική συνταγή για κουνουπίδι στο φούρνο με σκόρδο, μπέικον, φρυγανιά και μπεσαμέλ! Θα γλείφετε και τα δάχτυλά σας!

  • Κατηγορία: Λαχανικά
  • Σερβίρει 6
  • Average: 3.6 (30 votes)

Υλικά

  • 1 κουνουπίδι μεγάλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 4 φέτες ζαμπόν ή μπέικον
  • 1 αυγό
  • λίγη τριμμένη φρυγανιά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 7 κ.σ. αλεύρι
  • 4 φλ. γάλα
  • κίτρινο τυρί ή παρμεσάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση συνταγής

  1. Σε ένα τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμυδάκι με το σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.
  2. Στη συνέχεια, προσθέτουμε στο τηγάνι και το κουνουπίδι μας αφού το έχουμε πλύνει και το έχουμε κόψει σε μικρά μπουκετάκια.
  3. Ψιλοκόβουμε το μπέικον ή το ζαμπόν και το προσθέτουμε και αυτό.
  4. Τσιγαρίζουμε τα υλικά μας για περίπου 3-4 λεπτά και τα αφήνουμε στην άκρη.
  5. Μπεσαμέλ
  6. Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι σιγά-σιγά ανακατεύοντας συνεχώς.
  7. Έπειτα, προσθέτουμε το γάλα λίγο - λίγο, μέχρι να αρχίζει να πήζει το μείγμα μας πριν προσθέσουμε και την υπόλοιπη δόση και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
  8. Τέλος, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και προαιρετικά το μοσχοκάρυδό μας.
  9. Πριν τον φούρνο
  10. Τοποθετούμε το κουνουπίδι που τσιγαρίσαμε προηγουμένως σε ένα μπολ, το πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά μας και προσθέτουμε το αυγό αφού το χτυπήσουμε πρώτα. Όταν χτυπήσετε το αυγό μπορείτε να προσθέσετε και λίγο γάλα.
  11. Στο βουτυρωμένο ταψί μας, τοποθετούμε το μείγμα του κουνουπιδιού μας, περιχύνουμε την μπεσαμέλ μας και προσθέτουμε το τυρί μας από πάνω.
  12. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς γύρω στα 45'.

Σημειώσεις συνταγής

Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τυράκι στη μπεσαμέλ για έξτρα νοστιμιά.


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα