Κοκορέτσι Πάσχα

Κοκορέτσι Πάσχα

Όλα τα βήματα αναλυτικά για να φτιάξετε πετυχημένο κοκορέτσι την ημέρα του Πάσχα ή σε μια άλλη ξεχωριστή περίσταση στην εξοχή!

  • Κατηγορία: Κρέας
  • Σερβίρει 10
  • Average: 4.5 (30 votes)

Υλικά

  • 2 συκωταριές αρνίσιες
  • 1 κιλό γλυκάδια
  • 2 μπόλιες αρνίσιες
  • 2 κιλά έντερα αρνίσια
  • 3 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αρχίζουμε με το πλύσιμο των εντέρων σε μια λεκάνη, αφήνοντάς τα για 1 περίπου ώρα με νερό και ξύδι.
  2. Στη συνέχεια τα ξεπλένουμε καλά και μεταφέρουμε τη λεκανίτσα στο νεροχύτη.
  3. Ανοίγουμε τα έντερα με το δάχτυλο ή με μια βελόνα και περνάμε μέσα από αυτά νερό της βρύσης, βοηθώντας με το χέρι μας να βγει το νερό από την άλλη.
  4. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 με 3 φορές.
  5. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη λεκάνη με τα έντερα αλατοπιπερωμένα και το χυμό λεμονιού στο ψυγείο για 3 ώρες.
  6. Πλένουμε καλά και τα στεγνώνουμε με μια πετσέτα και ακολούθως τα ψιλοκόβουμε σε κυβάκια και τα βάζουμε σε μια άλλη λεκάνη.
  7. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ρίγανη και ψιλοκομμένο σκόρδο και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλες 2 ώρες.
  8. Περνάμε εν'αλλάξ τα εντόσθια στη σούβλα και μετά καλύπτουμε κατά μήκος της σούβλας με την μπόλια.
  9. Ξεκινάμε το τύλιγμα κάνοντας την άκρη του εντέρου κόμπο στην αρχή της σούβλας.
  10. Τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά με το πρώτο μέχρι να τελειώσει το πρώτο έντερο.
  11. Μετά με το δεύτερο του κάνουμε ένα μικρό κόμπο και τυλίγουμε μέχρι να καλύψουμε τα εντόσθια.
  12. Αποθηκεύουμε το κοκορέτσι όρθιο σε μια λεκάνη και σκεπασμένο με πανί.
  13. Για το ψήσιμο, στην αρχή ψήνουμε κοντά στη φωτιά γυρνώντας τη σούβλα αρκετά γρήγορα.
  14. Μόλις πάρει χρώμα το μεταφέρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 με 2 ώρες μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.

Σημειώσεις συνταγής

Αυτός είναι ο παραδοσιακός τρόπος παρασκευής και ψησίματος για το κοκορέτσι που έχει τις ρίζες του στη Ρούμελη!
Καλό Πάσχα!


Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα