Ψωμί ολικής αλέσεως

Ψωμί ολικής αλέσεως - ψωμιά

Φτιάξτε το δικό σας ψωμί ολικής αλέσεως εύκολα.

  • Κατηγορία: Ψωμιά
  • Σερβίρει 8
  • Average: 5 (3 votes)

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι σικάλεως
  • 3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι μαλακό
  • 2 2/4 φλιτζάνια τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 κ. σούπας μαγιά σκόνη
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας λάδι
  • 1 κ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ. φλιτζάνι μέλι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βάζουμε σε μία λεκάνη 1/2 φλιτζάνι από το νερό, διαλύουμε την μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη και αφήνουμε το μείγμα να γίνει κρεμώδες, γύρω στα 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και το μισό αλεύρι και ζυμώνουμε.
  3. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι.
  4. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η ζύμη ομοιόμορφη.
  5. Πλάθουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ και την φέρνουμε μερικές βόλτες ώστε να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και σκεπάζουμε καλά το μπολ με καθαρή πετσέτα.
  6. Αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη σε μέγεθος, περίπου 40 λεπτά .
  7. Αφού φουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την ζυμώνουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει.
  8. Βουτυρώνουμε το ταψί που θα φιλοξενήσει τα ψωμιά μας.
  9. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και σχηματίζουμε δύο καρβέλια με σχήμα της αρεσκείας μας.
  10. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C.
  11. Βάζουμε τα ζυμάρια μας στο ταψί το οποίο καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο ή βουτυρωμένη κόλλα μαγειρέματος.
  12. Αφήνουμε το ψωμί να φουσκώσει για περίπου μία ώρα.
  13. Ξεσκεπάζουμε τα ψωμιά και τα ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
  14. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε και απολαμβάνουμε φρεσκοψημένο ψωμί ολικής αλέσεως!!

Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα