Κοτόπιτα με τραχανά

Κοτόπιτα με τραχανά - συνταγές μαγειρικής - πίτες

Σας παρουσιάζουμε μια συνταγή σπιτικής κοτόπιτας, όπου εκτός από τα υπόλοιπα παραδοσιακά υλικά, όπως φέτα, κοτόπουλο, κρεμμύδια και αυγά, χρησιμοποιούμε και τραχανά.
Σε όσους λοιπόν αρέσει και το κοτόπουλο αλλά και ο τραχανάς, έχει βρει την ιδανική συνταγή!

  • Κατηγορία: Κοτόπουλο
  • Σερβίρει 8
  • Average: 3 (3 votes)

Υλικά

  • 1 κοτόπουλο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. φέτα
  • 1/2 φλιτζάνι λάδι
  • 3 φλιτζάνια ζωμός κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι τραχανάς ξινός
  • 3 αβγά
  • αλάτι
  • Για το φύλλο:
  • 1/2 κιλό αλεύρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • νερό χλιαρό
  • άνθος αραβοσίτου (κορν φλάουρ) για το άνοιγμα του φύλλου

Εκτέλεση συνταγής

  1. Βράζουμε το κοτόπουλο σε κατσαρόλα με 4-5 φλιτζάνια νερό περίπου (ίσα να το καλύπτει). Προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι. Ξεκοκαλίζουμε και ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο και κρατάμε 3 φλιτζάνια από τον ζωμό του.
  2. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι με βαρύ πάτο και αχνίζουμε τα κρεμμύδια. Ρίχνουμε λίγο νερό και, όταν σωθεί και καραμελώσουν τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε, προσθέτουμε τη φέτα λιωμένη με πιρούνι και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βάζουμε σε λεκανίτσα όλα τα υλικά για το φύλλο εκτός του νερού. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και προσθέτουμε χλιαρό νερό λίγο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Τη χωρίζουμε σε 4 μπάλες και τις ανοίγουμε σε 4 λεπτά φύλλα. Πασπαλίζουμε τον πάγκο και τον πλάστη με κόρν φλάουρ για να μην κολλάει η ζύμη.
  4. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψάκι. Στρώνουμε μέσα τα 2 φύλλα λαδωμένα, αφήνοντας τις άκρες τους να περισσεύουν από το ταψί. Γεμίζουμε με το μείγμα του τηγανιού και μοιράζουμε από πάνω το ψαχνό από το κοτόπουλο.
  5. Διπλώνουμε τα φύλλα που περισσεύουν και καλύπτουμε με τα άλλα 2 φύλλα καλά λαδωμένα. Χαράζουμε την πίτα ελαφρώς, προσέχοντας να μην κόψουμε τα κάτω φύλλα. Χτυπάμε σε μπολ τα αβγά με τον ζωμό του κοτόπουλου. Περιχύνουμε την πίτα, την ανακινούμε λίγο για να εισχωρήσει το αβγό παντού και ψήνουμε στους 190°C για 20 λεπτά περίπου.
  6. Όταν ροδίσει η επιφάνεια της πίτας, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνουμε για 40 λεπτά ακόμη.

Σχετικές συνταγές

Σχετικά άρθρα